Videokarma.org

Go Back   Videokarma.org TV - Video - Vintage Television & Radio Forums > Diagnostic & Test Equipment

We appreciate your help

in keeping this site going.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-14-2017, 08:43 PM
Kevin Kuehn's Avatar
Kevin Kuehn Kevin Kuehn is offline
Workin' Late Again
 
Join Date: Jan 2011
Location: WI
Posts: 2,742
Heathkit IO-101 Vectorscope/Pattern Generator Insanity .

A nice man gave me this unit a couple weeks back and it's about driving me crazy. I can't for the life of me figure out what's wrong with the composite video signal that's causing the wave at the top of the picture. I have the manual and all the video waveforms look good on my scope. It shows nearly the same symptom on both vintage and modern TV's, and regardless of whether it's connected to the tuner or composite video in on the newer set. This uses the same pattern generator circuit as in the Heath stand alone IG-28. If you fast forward about 11 minutes into this youtube video you'll see this fellows generator exhibits very nearly the same behavior as mine. In fact when I hooked my Admiral 20Z1 chassis up to mine it looks nearly identical to his. For some reason the vertical bars bend to the left on the Admiral. https://www.youtube.com/watch?v=3G1_2XyXfFs










Last edited by Kevin Kuehn; 04-14-2017 at 08:51 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-14-2017, 08:55 PM
Electronic M's Avatar
Electronic M Electronic M is offline
M is for Memory+Moderator
 
Join Date: Jan 2011
Location: Pewaukee/Delafield Wi
Posts: 8,485
I've got the same unit. Reseat the ICs and maybe clean their sockets. Heath socketed all their ICs back then and the connections turn to crap with age. I've had two of the generator only variant of this and one was near dead till I re-seated the ICs....I had a heath scope of this vintage as my first...It had so many intermittents from those sockets that I gave up and sold it many years ago. The gens tend to be more stable.
__________________
Tom C.

What I want. --> http://www.videokarma.org/showpost.p...62&postcount=4

Reading between the scan lines since the mid 2000's.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-15-2017, 01:19 AM
Kevin Kuehn's Avatar
Kevin Kuehn Kevin Kuehn is offline
Workin' Late Again
 
Join Date: Jan 2011
Location: WI
Posts: 2,742
Tom,

I did replace those funky individual pin IC sockets with some decent AMP sockets. I've verified all the divide by flip flops and gates are doing their math correctly. This thing uses the ancient Motorola MC700P series RTL family IC's. I'll try to post some scope screen shots of the composite and maybe someone sharper than I will notice something I'm overlooking.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-15-2017, 01:40 PM
Kevin Kuehn's Avatar
Kevin Kuehn Kevin Kuehn is offline
Workin' Late Again
 
Join Date: Jan 2011
Location: WI
Posts: 2,742
Here are pictures of the pattern composite wave forms. Vertical scope input is .5 volts per division.









Reply With Quote
  #5  
Old 04-15-2017, 05:52 PM
Kevin Kuehn's Avatar
Kevin Kuehn Kevin Kuehn is offline
Workin' Late Again
 
Join Date: Jan 2011
Location: WI
Posts: 2,742
I was staring at my scope screen pictures and it finally dawned on me that the vertical sync pulse was about 1500 uS long. Duh! So I tried adjusting the vertical blanking pot and it has zero effect on the width of the sync pulse.


Last edited by Kevin Kuehn; 04-16-2017 at 01:15 AM.
Reply With Quote
Audiokarma
  #6  
Old 04-15-2017, 08:05 PM
Kevin Kuehn's Avatar
Kevin Kuehn Kevin Kuehn is offline
Workin' Late Again
 
Join Date: Jan 2011
Location: WI
Posts: 2,742
That was it. The vertical sync pulse was so long it was blanking too far into the beginning of next frame. All it needed was a 1.5k resistor from ground to the vert sync input of the sync mixer gate, so now the vertical blanking width control works as expected. The way it was, the gate input couldn't recognize the change in pulse width(RC differentiator) because it had no DC reference. Apparently that was an inherent design flaw. Now I have to wonder if Heathkit at some point implemented a fix for that small oversight.




Last edited by Kevin Kuehn; 04-16-2017 at 01:07 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-15-2017, 11:56 PM
Notimetolooz's Avatar
Notimetolooz Notimetolooz is offline
VideoKarma Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Dallas, TX
Posts: 101
Before you fixed the problem I was going to say that the horizontal sync pulses look a little too wide. Maybe your fix changed that also.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-16-2017, 12:32 AM
Kevin Kuehn's Avatar
Kevin Kuehn Kevin Kuehn is offline
Workin' Late Again
 
Join Date: Jan 2011
Location: WI
Posts: 2,742
Quote:
Originally Posted by Notimetolooz View Post
Before you fixed the problem I was going to say that the horizontal sync pulses look a little too wide. Maybe your fix changed that also.
They are fairly close to 5 microseconds. But I didn't have the pulse very well centered on the edge of the vertical graticule, so at first glance it looks wider.

Reply With Quote
  #9  
Old 05-11-2017, 12:56 PM
Zenith26kc20's Avatar
Zenith26kc20 Zenith26kc20 is offline
VideoKarma Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: New Orleans
Posts: 790
I've had one of these for a long time. If I remember correctly, mine does the same thing. I replaced all the IC's and IC sockets. I'll pull it out. Maybe you just got the answer on fixing these critters!
Reply With Quote
  #10  
Old 05-12-2017, 09:56 AM
Zenith26kc20's Avatar
Zenith26kc20 Zenith26kc20 is offline
VideoKarma Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: New Orleans
Posts: 790
I've got mine open here. Digital IC's are not my forte', I admit. Could you tell me from what junction of two parts you put the resistor to ground.
Reply With Quote
Audiokarma
  #11  
Old 05-12-2017, 10:43 AM
Kevin Kuehn's Avatar
Kevin Kuehn Kevin Kuehn is offline
Workin' Late Again
 
Join Date: Jan 2011
Location: WI
Posts: 2,742
Here's a couple pictures of where I located the 1.5K on the back side of the circuit board. It's between pin 4(ground) and pin 10(input to G1 gate which is IC 9 in the manual). You will need to adjust the Vertical Blanking Width pot(R35) in order to get the best line pattern at the top of the picture. Basically you will be adjusting the width of the vertical blanking pulse, which determines where at the top of the screen the horizontal scan begins. When that pulse is too wide you see the vertical blanking pulse turn off transistion, which is what causes the wiggle in the vertical lines. Hope that makes sense. Let us know how it works out.



Reply With Quote
  #12  
Old 05-12-2017, 12:03 PM
Zenith26kc20's Avatar
Zenith26kc20 Zenith26kc20 is offline
VideoKarma Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: New Orleans
Posts: 790
Mighty big THANKS!!! I fought this unit for days and finally gave up! It sat in my upstairs room for a while now!
I wonder how many other people have given up on one of these because it just didn't make sense!
Again, Thanks!!!!!!!
Attached Images
File Type: jpg vector scope.jpg (87.5 KB, 15 views)
Reply With Quote
  #13  
Old 05-12-2017, 01:32 PM
Kevin Kuehn's Avatar
Kevin Kuehn Kevin Kuehn is offline
Workin' Late Again
 
Join Date: Jan 2011
Location: WI
Posts: 2,742
Cool. And you're very welcome. It's always good to know that the fix works on more than only my unit.
Reply With Quote
  #14  
Old 05-12-2017, 01:41 PM
Kevin Kuehn's Avatar
Kevin Kuehn Kevin Kuehn is offline
Workin' Late Again
 
Join Date: Jan 2011
Location: WI
Posts: 2,742
Your Sony has way better vertical linearity than my Philips.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-12-2017, 02:26 PM
Zenith26kc20's Avatar
Zenith26kc20 Zenith26kc20 is offline
VideoKarma Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: New Orleans
Posts: 790
That Sony was saved from the street! It had the remote taped to the top. I like it because it is a mono unit with video in. It works great with my SL-2000 Beta portable.
I always got a chuckle out of Sony's cabinet colors!
Again, thanks!
Reply With Quote
Audiokarma
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:46 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
ęCopyright 2012 VideoKarma.org, All rights reserved.